Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Mulliga veinide pimetest 12. märts 2010

 

TESTIJATE LEMMIKUD

1. Freixenet Cordon Negro Seco Cava Seleccion

Välimus: helekollane, intensiivne mull. Aroom: üllatavalt petrooline, laimikoor, eukalüpt, märg kivi, kopitus. Maitse: kerge, ergas, ilus, kuiv, mahlakas, apelsinikoor, elegantne hape, ilus mull, pikk järelmaitse.

 

2. Cavas Hill Oro Brut Cava

Välimus: õrn kollane, ilus väike mull. Aroom: värske, tsitruseline, puuviljane, kapsatünn, õrnalt röstine. Maitse: karge, vägev hape, kuiv, aperitiivne, pikk ja värske. Modernne stiil.

3. Cremant de Luxemoburg Desom Brut

Välimus: ilus mull. Aroom: magusad puuviljad, vaarikas, kreemjas, veidi leivane. Maitse: hea tasakaal happega, puuviljane, röstine, ilus pikk järelmaitse.

Ülejäänud vahuveinid ei ole paremusjärjestuses. Pildil vasakult paremale.

Maitsejate seas oli kolm meest ja üksteist õrnema sugupoole esindajat, kes jagunesid omakorda asjast huvitatuteks ja professionaalseteks „ninadeks”. Osa võtsid: Maarja-Liis Ilus, Külli Värnik, Angeelika Kang, Merike Tali, Maris Valusk, Veronica Puhk, Helen Silts, Kertu Lukas, Kaire Hallismaa, Merike Ellen, Ave Toomjõe, Arne Pajula, Toivo Voit ja Aare Karolin (testimise korraldaja ja vahuveinide tutvustaja).

Cremant Alsace Brut Cattin

Välimus: peene ja kerge õrna mulliga. Aroom: õunane, röstsaiane. Maitse: mahlane, käärinud õun, alla keskmise happega, järelmaitse.

Duc de Foix Brut Cava Naturale

Välimus: helekollane, kirgas, väga peen ja kestev, tihe mull. Aroom: rohekad varred, puuviljane, ananass. Maitse: kerge ümara happega, veidi nurgeline, järelmaitse lühike, saiane.

Cremant de Bourgogne Albert Bichot Brut Reserve

Välimus: kuldne kollane, keskmine mull. Aroom: kaasakiskuv õrn aroom. Maitse: mahe kreemjas algus, intensiivne, ilus hape ja kestab kaua.

Blanc de Blanc Cremant D’Alsace Hartenbergers

Välimus: helekollane, suurem mull. Aroom: küps virsik. Maitse: värske mahlakas suutäis, aperitiivne, õrnalt röstine, õrnalt kirsine lõpp.

Carte D’Oro Roger de Vermont Cuveé Reservé Brut

Välimus: helekollane, keskmine mull, tihe. Aroom: vihje pirnist, puuviljane, magus. Maitse: mahlane õun, greip, düšess, hape kõrge. Lõpp kuiv, mineraalne.

Ferrari Brut Trento DOC Metodo Classico

Välimus: kahvatu õlgkollane, väike, ilus ja elegantne mull. Aroom: õun, banaan, pirn, akaatsia, saiapärmine, õrn röstsaia krõbe. Maitse: röstine, roheline, õrn, kirbe õhuline lõpp.

Moët & Chandon Champagne Brut Imperial

Välimus: puhas ja kirgas, rohke, keskmises suuruses ilusa mulliga. Aroom: nüansirohke ilus aroom, röstitud pähkel, õrn maaleivane. Maitse: ümar, mahlane, pikk nüanss, pärmine, liköörne lõpp.

Champagne Charles Mignon Brut Grande Reserve Premier Cru

Välimus: kirgas kollane, üksikud mullid. Aroom: sidruni erksus, meenutab düšessi. Maitse: ilus hape ja mõnus mõrkjas, lühike lõpp.

Augusti Torello Mata Grand Reserva 2005 Cava

Välimus: kirgas kollane, ilus pikk mull. Aroom: lilleline aroom, veidi terav pärmine, puuviljane, pähkline, kõike palju. Maitse: kuiv, kare ja hea vana kooli jook.

Brut Farnito Carpineto Da uve Chardonnay

Välimus: tihe intensiivne mull. Aroom: pirn, puuviljane, pärmine, veidi õline, röstitud seemned, tsitrused. Maitse: jõuline, veidi õline, mahlakas, ergas, lõpus veidi liköörsust.

Maitsemiseks oli valitud 39 vahuveini, mis liigitati algselt maitsete järgi rühmadesse, et väga kuivad ja väga magusad päris läbisegi poleks. 

Maitsemine toimus hotelli Savoy Boutique restoranis Mekk.

NB! Vahuveinide kuivusastmed

Extra Brut (ka Brut Nature, Brut Zéro) – kuiv vahuvein, kuhu pole enne pudeldamist lisatud suhkrut; kogu veinis olev suhkur on käärinud alkoholiks.

Brut – kuiv vahuvein, kuhu enne korkimist on lisatud veidi suhkrut, suhkru sisaldus võib olla 3–12 g/l.

Extra Sec – Brut-vahuveinist veidi magusam, suhkrusisaldus 12–20 g/l.

Sec – nimi viitab küll kuivale, aga magusamale kui Extra Sec; suhkrut 15–35 g/l.

Demi Sec – tegelikult juba pea aegu magus vahuvein, suhkrusisaldus 35–50 g/l.

Doux –magus vahuvein, suhkrusisaldus üle 50 g/l.