Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Kalvados: Pehmed pirnimaitselised 11. november 2008

 

Oktoobri keskpaiku toimus vihmases ja sombuses Eestis Krahv Louis de Lauristoni päikeseliste kalvadoste esmaesitlus. Esitletavad kalvadosed on pärit Normandiast Domfrontais’ erilisest piirkonnast. Normandias pinnase tõttu viinamarjad hästi ei kasva, küll aga  siidrite ja kalvadose valmistamiseks sobilikud õunad ja pirnid. Piirkonnas võideldi pikalt Prantsuse maksupoliitika vastu, kuni lõpuks 1962. aastal koondusid kohalikud kalvadost destilleerivad väikefarmid üheks põllumeeste liiduks ja seejärel jõuti ka kvaliteedinormide ja piirkonna traditsioonidele omaste ühtsete tingimuste ja kontrollsüsteemi loomiseni.

 
Foto: Aare Karolin
 

Ajalooliselt on selles piirkonnas juba alates 14. sajandist (siis hakkasid destillatsiooniseadmed levima) valmistatud peaaegu igas majas õuna-pirnisiidrist oma piiritust ehk eau-de-vie’d. Piirkonnas kasutatakse üle saja eri õunasordi ja enamik õunapuid on kõrged ning viljakad. Domfrontais’ piirkonna erisuseks on pirnisiidrite suur osakaal kalvadoses – minimaalselt 30%, aga sageli rohkem.

Lisaks on Domfrontais’ kalvadoste pehme puuviljane, veidi mõrkjas maitse erinev teiste Normandia piirkondade omast. Eriti huvitav tundus kalvados, milles 90% pirni.

Sissejuhatuseks maitsesime naturaalset siidrit Brut de Normandie Comte Louis de Lauriston, milles 4,5 kraadi, tihe ja pikalt jooksev mull, värvuselt on see kirgas kollane, aroomis tunda värsket kerget küpsenud õuna ja märga puitu; värske ergutava maitsega.
Maitstud kalvadosed:
90% de Poire Calvados Domfrontais AC, 40%. Tegemist on 90% pirnikalvadosega. Värvuselt väga hele, meenutab pigem veini. Aroomis tuntav pirn, veidi atsetoonine. Maitselt hästi puuviljane, värske, mõrkjas, pika järelmaitsega.
VSOP Calvados Domfrontais AC, 42%. Kirgas hele merevaigukarva jook, kus aroomis värsked õunad ja teised küpsenud puuviljad, vanilje. Maitse nõtke, kuiv, mõrkjas; meeldiv järelmaitse.
Pomme Prisonnière Domfrontais AC, 40%. Välimuselt väga efektne ja elegantne karahvin õunaga. Aroomis võrreldes eelmistega rohkem küpset puuviljasust, täidlust ning tamme. Maitse õunaselt värske, pehme, meeldiva järelmaitsega. Selles joogis on kõige rohkem tunda õuna, kuna kalvados saab karahvinis olevast õunalt rohkelt mahlasust, värske õuna enda aroomi ja maitset. Õun ise ei maitsvat siiski hästi. Pigem tasub valada anuma tühjenedes peale uus kalvados.
1980 Calvados Domfrontais AC, 42%. Värvuselt sügav merevaik, aroomis küpsed puuviljad, mandel, vanilje, pehme vürts, veidi puitu. Maitse sametine. Tegemist on aastakäigukalvadosega.

Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!