Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Prosecco Rive

On saanud kombeks, et pidulikke sündmuseid tähistades pakutakse meeliülendavaid vahuveine. Nende vähene alkohol, värskus ja ergastavad mullid erutavad inimesi, muutes sõõmu veini naudinguks.

 
Foto Meeli Küttim.
 

Itaalia vahuvein Prosecco on üks nendest “mullitajatest”, mis üha enam on kuulsust saavutanud. Populaarsus on mõistetav, sest Prosecco on kerge, meeleolukas, värske, kustutab janu, pole liiga kuiv ja on müügil mõistliku hinnaga. Selleks, et olla uuenduslikud ja garanteerida parimat kvaliteeti, õnnestus tootjatel saavutada sellele vahuveinile mõned aastad tagasi kõrgeim Itaalia kvaliteeditunnus, Prosecco Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Mis on Prosecco?
Prosecco on vahva vahuvein, mis pärineb Põhja Itaalia Treviso (Veneto) provintsist. Veel mõned aastad tagasi oli ka viinamarjasordil nimeks Prosecco, kuid soovist kaitsta suurepärase vahuveini nime ja kvaliteeti, otsustati anda sellele uus nimi Glera.

 

Nimevahetuse tingis asjaolu, et nii Itaalia teistes veinipiirkondades kui ka maailmas jälgiti selle vahuveini võidukäiku ning hakati tootma Prosecco viinamarjast vahuveini, kus etiketil ilutses õigustatult viinamarjasordi Prosecco nimi, mida uue nime andmise ja regulatsioonide karmistamisega sai vältida.

Prosecco valmistatakse valdavalt Martinotti-Charmat ehk lihtsalt Charmat meetodil, mida kutsutakse ka itaalia meetodiks – seda küll Martinotti järgi. Valmistamisel toimub esimene veinikääritamine roostevabast metallist tsisternides ja teine fermentatsioon suurtes survetankides ehk autoklaavides. Protsessi käigus saavad spumante (vahuvein) või frizzante (ka pärlvein või poolvahuvein) oma eripärased maitseomadused ja loomulikult ka mullid. Tootjate hulgas on üksikuid erandeid, kes valmistavad selles piirkonnas vahuveine ka klassikalisel meetodil.

 
Foto Meeli Küttim.
 
On saanud kombeks, et pidulikke sündmuseid tähistades pakutakse meeliülendavaid vahuveine. Nende vähene alkohol, värskus ja ergastavad mullid erutavad inimesi, muutes sõõmu veini naudinguks. Foto Meeli Küttim.
 

“Rive”
Pole uudiseks, et varem valmistati aastakäigu vahuveini Prosecco Millesimato, mida iga tootja tegi omanäoliselt. Lisaks sellele on uueks Prosecco vahuveini alaliigituseks kinnitatud “Rive”. Seda on keerukam valmistada seoses oluliselt rangemate eeskirjadega, kui teistel Conegliano ning Valdobbiadene vahuveinidel. Tootmises võib kasutada üksikult või kombineeritult maksimaalselt 15% teisi viinamarjasorte. Näiteks mõni tootja lisab 10% veidi tammes küpsenud Chardonnay veini. Igal Rive allpiirkonnal on eripärased pinnase ja klimaatilised tingimused, mida soovitakse vahuveinis toonitada ja esile tuua.
Veinide tootmisel on alati väga olulised pinnas ja ümbritsev keskkond.
Rive reeglid on järgmised:
1) viinamarjad peavad olema pärit ühest kohast, mis peab olema märgitud etiketile (näiteks ”Rive di Colbertaldo”)
2) viinamarjade tootmise kogus hektarilt peab olema väiksem kui 13 tonni hektarilt (teistel Prosecco Superiore aladel on see 13,5)
3) viinamarjad peavad olema koristatud ainult käsitsi;
4) aastakäik peab alati olema märgitud;
5) võib toota vaid s pumante ‘t (st minimaalne rõhk pudelis 3 atm).

Degustatsioon
Selleks, et me saaksime uut liigitust proovida ja paremini mõista, saatis Prosecco konsortsium möödunud suvel Eestisse maitsemiseks ning võrdlemiseks valiku Rive Prosecco’sid, mille degusteerimise tulemused toome ka teieni. Nagu nimetustest näha, siis Rive järel on alapiirkonna nimetus.

Foto Aare Karolin

1 Masottina Le – Rive di Ogliano – Extra Dry – 4,1667
Värvus: keskmise intensiivsusega ilus mull, roheka helgiga
Aroom: ilus kerge virsikune, kreemjas
Maitse: ilusa struktuuriga, jõuline, tüüpilise Prosecco iseloomuga
2 Vinzenzo Toffoli Semplicemento – Rive di Refrontolo – Dry – 4,1667
Värvus: suur laisk mull, kollakas helk
Aroom: puuviljasus ürtidega
Maitse: särtsakas, puuviljane, äge hape, ergas ja veidi pärmine, liiga magu
3 Astoria Casa Vittorino – Rive di Refrontolo – Brut – 4,0833
Värvus: suur vähene mull,
Aroom: kuiv, troopilised viljad, leiva röstine
Maitse: kreemjas, lopsakas, kuiv hape hea mõrkja nüantsiga

 

4 Vinzenzo Toffoli – Rive di Refrontolo – Brut – 4,0000
Värvus: keskmine intensiivne suur mull, helekollane, rohekas helk
Aroom: puuviljane, küps õun, virsikune
Maitse: virsikune, mahlakas ilusa iseloomuga
5 Mionetto MO – Rive di Pietro di Barbozza – Brut – 3,9167
Värvuus: suur vähene mull, hele kollane
Aroom: mündine, värske, mahlakas, kergelt röstine
Maitse: mündine värskus, karge ja kerge, elegantne mahlakus, järelmaitse püsiv
6 Coldi Manza Aerkage – Rive di Ogliano – Extra Dry – 3,7500
Värvus: keskmine mull, hele
Aroom: kerge puuviljane magusus, kinnine
Maitse: magus mahlane, stiilne, hea hape
7 Vinzenzo Toffoli – Rive di Refrontolo – Extra Dry – 3,7500
Värvus: keskmine ilus mull, hele
Aroom: kerge ja lilleline
Maitse: kerge, värske, veidi mõrkjas, järelmaitses ilus hape
8 Merotto Prima Vera Di Barbara – Rive di Col San Martino – Dry – 3,6667
Värvus: intensiivne keskmine mull, hele
Aroom: magusalt puuviljane, veidi meekärjene
Maitse: värske, rikas, mahlakas, kreemikas
9 Adriano Adami Vigneto Giardino – Rive di Colbertaldo – Dry – 3,6667
Värvus: keskmine mull, intensiivne
Aroom: virsik ja veidi liköörne
Maitse: värske, hõrk, veidi pähkine, virsikune lõpp
10 Merotto Cocomolina – Rive di Col San Martino – Dry – 3,6667
Värvus: suur vähene mull, hele
Aroom: magusad küpsed puuviljad
Maitse: magus puuviljasus, mahlakas ja lõpus veidi kirbe, mõrkjas

 

11 Frozza – Rive di Colbertaldo – Brut – 3,5833
Värvus: mull intensiivne, keskmise suurusega
Aroom: Aprikoosine, veidi parfüümsust
Maitse: särtsakas, värske, mahlakas, pikk järelmaitse
12 Merotto Cuvée del Fondtore Graziano – Rive di Col San Martino – Brut – 3,5833
Värvus: väike mull keskmise intensiivsusega, hele
Aroom: vähene virsiku ja aprikoosine magusus
Maitse: tsitruseline, mahlakas, värske
13 Zardetto Tre Venti – Rive di Ogliano – Brut – 3,1667
Värvus: väga peen ilus mull, väga hele
Aroom: puuviljane, õunane ja veidi köögiviljane
Maitse: hea mahlakus, ilus hape, värskus, hõrk, järelmaitses veidi kirbe nüants
14 La Farra – Rive di Farra di Soligo – Extra Dry – 3,0833
Värvus: ilus elegantne mull, hele
Aroom: tagasihoidlik tsitruseline vihje, mõrkjas lõpp
Maitse: veidi ülepakutud, pehme, hapukas
15 Frassinelli – Rive di Manzana – Extra Dry – 3,0000
Värvus: intensiivne keskmine mull, hele
Aroom: aprikoosikivi, kollased puuviljad
Maitse: kuivatatud puuvili, kuiv, veidi ülepakutud
16 Maschino dei Cavalieri – Rive di Colbertaldo – Brut – 2,6667
Värvus: suur mull, hele
Aroom: pärmine, lopsakas puuviljane, pärnaõiene, veidi leivane, karamelline oksüdatsioon
Maitse: hape tugev, maitses segavaid komponente

Avaldatud Vine's 9. jaanuar 2012