Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Sülitamise võistlustel kohtunikuks

 

Avaldatud Eesti Ekspressis 06. juuni 2008

Maailma parimate veinide selgitamine toimus ka sel aastal tavapäraselt Veronas, Itaalias. Eesti esindajana astus pimemaitsemise kohtunikuna üles Aare Karolin.

16. rahvusvaheline veinide võistlus, nagu ka juba aastaid varem, toimus vahetult enne veinide suurmessi “VinItaly”. Veinid olid saadetud tasu eest võistlusele tootjate poolt loomuliku sooviga võita omas alagrupis

 

Ladu jookidega: Suur ladu, kus hindamisele minevad joogid, mida eri meeskonnad on nummerdanud ja liigitanud. Foto: Aare Karolin

 

Veine oli saadetud järgmistest riikidest: Albaania, Argentina, Austraalia, Austria, Brasiilia, Bulgaaria, Kanada, Tšiili, Küpros, Horvaatia, Prantsusmaa, Gruusia, Saksamaa, Kreeka, Iisrael, Itaalia, Liibanon, Malta, Mehhiko, Moldova, Portugal, Tšehhi, San Marino, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Ameerika Ühendriigid, Lõuna-Aafrika, Šveits, Türgi, Ungari.

 

Veinid olid jaotatud kaheks põhigrupiks – veinid ja vahuveinid. Veinid jagunesid omakorda kaheks põhigrupiks – vastavalt päritolule DOC ja geograafiliselt tüüpilisteks veinideks IGT.
Need jagunesid veel omakorda järgmistesse gruppidesse:
• valged veinid, valged tünnis küpsenud veinid,
• noored punased veinid – aastakäigud 2007–2006–2005,
• punased 4–6 aastat vanad veinid – aastakäigud 2004–2003–2002,
• punased veinid, mis vanemad kui 6 aastat,
• roosad veinid,
• naturaalsed magusad veinid,
• liköörveinid.
Vahuveinid jagunesid kahte rühma – vastavalt päritolule DOC ja geograafiliselt tüüpilisteks vahuveinideks IGT, mis omakorda:
• vahuveinid, mis valmistatud charmant-protsessiga (suurtes mahutites fermenteerunud),
• vahuveinid, valminud traditsioonilisel meetodil (pudelis fermenteerunud),
• magusad vahuveinid.

 

Arvukaid veine hindama oli kutsutud 105 kohtunikku tervest maailmast. Esindatud olid rahvusvahelise pressi veiniajakirjanikud, veiniteadlased ja -tootjad. Kohtunikud jagati 21 komisjoniks, millest igas 5 liiget, kes istusid üksteise taga, et poleks võimalik jälgida, mis emotsioonidega keegi mingit veini maitseb.
Kõik maitsemiste-sülitamiste päevad jagunesid neljaks sessiooniks, kus igas oli hinnatavateks 12–14 veini vastavalt ülal viidatud gruppidele. Iga komisjoni teenindas oma sommeljee. Iga hinnatava veini kohta tuli täita paber, kuhu kanti veini number, kuna tegemist oli pimemaitsemisega ja veinide nimesid ja päritolu võis vaid aimata, ning veini valmistamise aasta.
Lisaks maitsemise kuupäev ja hinded 100 palli skaalal, kus veinidel alamkategooriaid 14 ja vahuveinidel 15. Lõpuks oma nimi ja allkiri. Parandusi lehtedel polnud lubatud teha, vajaduse korral pidi täitma uuesti.
Organiseerijate väitel pidid veinitootjad, kelle jooki hinnati, saama hindamiselehe selle osa, kus antud hinded eri omadustele. See pidi olema ka ainuke selline veinide võistlus, kus tootjad tagasisidet saavad.

Hindamine toimus suures saalis vaikselt igaüks omal kohal kommentaare vahetamata. Pimemaitsemisena hinnati viie tööpäeva jooksul võistlusele esitatud 3669 veini, et leida nende hulgast väärikamad.
Põhjus, miks ma seda sülitamise võistluseks nimetan, on muidugi see, et enamik nendest veinidest sai loomulikult välja sülitatud. Selline võistlus on rutiinne ja pingeline, iga 3–4 minuti tagant tõi sommeljee uue pudeli, mille ta komisjoni liikmetele klaasi valas.
Kogu hindamisprotsessi vältel käisid kakskümmend üks sommeljeed, kes veine klaasidesse valasid, maha üle 85 kilomeetri. Sommeljeed tegid märkimisväärselt head tööd, kuna nende liikumine komisjonide vahel oli vaatemänguline ja teisi arvestav. See oli nagu sõjaväeparaadil, kus täideti käsku, liiguti ühtses rivis, valati samaaegselt ja oodati neid järele, kel mingil põhjusel tekkisid viivitused. Kuna reeglid nägid ette, et vanemaid veine dekanteeriti, siis ka see osa oli huvitav näha ja kuulda haudvaikses saalis, kus kostis vaid veini valamise kulin.
Kõiki veine hinnati välimuse, aroomi ja maitse alusel kokku 100 punkti skaalal.
Toon välja vaid suure kuldmedaliga (Grand Gold Medal) hinnatud, sest teisi kohti ja äramärkimisi oli väga palju.