Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Tee ABC

Aegade vältel on tee tähendus laienenud – nimelt on rohelise teetaimega seltsinud hulgaliselt teisigi taimi erinevatest asupaikadest ja kultuuridest.

 

Maté – pisut terava maitsega kofeiinirikas  jook, mida valmistatakse Paraguai iileksi lehtedest.
Maté kodumaaks on Lõuna-Ameerika subtroopilised alad. Yerba Mate kasutuselevõtu eest võlgneme tänu Guaraní indiaanlastele, kes on maté’d kasutanud tervislikel eesmärkidel jätkuvalt juba sajandeid – maté on neil aidanud võidelda väsimusega, stimuleerinud immuunsussüsteemi ja puhastanud organismi. Maté pole põliselanikele lihtsalt üks tore jook, vaid külalislahkuse ja sõpruse sünonüüm. Maté on rikas vitamiinide, mineraalainete, mikroelementide ja kofeiini poolest. Nüüdseks on maté saavutanud suure populaarsuse ka Euroopas. Maté on tunnustust leidnud toonikuna ja kaalu langetavate omaduste poolest.

 

 Puuviljateed – on kokku segatud erinevatest kuivatatud puuviljadest, nii metsa- kui aiamarjadest kui ka kroonlehtedest. Võluvad värskendajad, mille valik on sedavõrd mitmekesine, et igaüks leiab kindlasti just endale sobiva. Lisaks sellele, et nad värskendavad ja janu kustutavad, on nad ka tervislikud. Puuviljade ja marjade tervistavad omadused tulenevad sellest, et neis leidub bioflavonoide ja C-vitamiini – tuntud antioksüdandid, mis toimivad sünergias ja etendavad tähtsat osa veresoonte elastsuses ning tugevuses; orgaanilisi aineid, mis aitavad kudedel taastuda; fruktoosi ja glükoosi – kergesti omastatavaid suhkruid. Puuviljade ja marjade toimel viiakse organismist tõhusalt välja jääkaineid, s.h. kolesterooli.

Puuviljateed rõõmustavad oma küllusliku värvi, aroomi ja maitsega. Võib juua nii kuumalt kui külmalt, lihtsalt jahtunult või jääteena.

Rooibos ja Meepõõsas (Honeybush) – on mõlemad mõnusalt magusad, kofeiinivabad teed, mis pärinevad Lõuna-Aafrikast. Pole täpselt teada, kui kaua kohalikud elanikud olid nende teedega juba sõbrustanud enne, kui botaanikud nad 1700.-tel aastatel "taasavastasid".

 

Meepõõsas (Cyclopia intermedia, C. genistoides). Meepõõsast tee valmistamiseks kogutakse taime võrseid koos lehekestega. Fermenteerimise käigus muutub taime värvus rohelisest tumepruuniks. Meepõõsast valmistatud tee on magusa mesise maitsega ja merevaigukollase värviga. Traditsiooniliselt kasutasid kohalikud elanikud meepõõsast köha ravimiseks. Meepõõsas sisaldab: antioksüdante, seega püüab kinni vabu radikaale; fütoöstrogeene – võib leevendada menopausi vaevuseid; C-vitamiine ja hulgaliselt mineraalseid aineid.

 

Rooibos (Aspalathus linearis) on puhmataoline põõsas, nõelataoliste lehekestega, neist fermenteeritud “nõelakestest” valmistataksegi maitsvat teed. Tee on meeldiva pruunikaspunase värvusega, magusapoolse aroomi ja maitsega. Teaduslik meditsiin alles avastab rooibosi tervislikke omadusi. Jaapanis tehtud uuringud kinnitavad bioflavonoididest tulenevaid antioksüdantseid omadusi ja maksa kaitsvat toimet. Traditsiooniliselt on rooibosi kasutatud : unetuse ja närvipingete leevendamiseks; kõhukinnisuse ja spasmide leevendamiseks; nahahaiguste – ekseemi ja akne leevendamiseks; allergiliste nähtude leevendamiseks. Rooibos sisaldab märkimisväärsel hulgal rauda.

Mõlemast taimest, nii rooibosist kui meepõõsast, valmistatud teed on traditsiooniliselt soovitatud juua imetavatel emadel, et suurendada rinnapiima hulka.