Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Haapsalu Veinipidu 2016

Aare Karolin soovitab: tasub proovida! Itaalias on palju toredaid veine, mida tasuks proovida, seekord räägime kahest: Soavest ja Primitivost.

 

Põhja-Itaalias teel Veronast Veneetsiasse jäävad 18-ne ja 25-nda kilomeetri vahel taamal olevate küngaste jalamitele Soave põllud. Soave on üks lihtne, kuid igati lahe vein, mida on mõnus sooja ilmaga nautida. See vein ei nõua kaaslaseks rohket toitu. Soave on üks enim eksporditud Itaalia valgeid veine. Vein valmib peamiselt Garganega ja Trebbiano di Soave viinamarjadest. Värvus varieerub heledast õlgkollasest, kus veidi rohekat tooni, kuni kuldseni. Aroomis värske, ahvatlev, veidi ümar, samas puuviljane, kus mahlane virsik ja mesimelon. Kõrgema hinnaga Soave Classico märgistusega veinid on tihti parematest aedadest, komplekssemad ja veidi täidlasemad ning rohkem viimistletud. Proovida tasub mõlemaid.

 

Primitivo pole mingi primitiivne vein, vaid Apuulia (itaalia keeles “Puglia”) piirkonna marjane, mahlane, moosine ja paljudele nauditav punavein. Apuulia on Lõuna-Itaalia päikeseline kasvuala, kus küpsevad hästi tumedad viinamarjad. Piirkond jääb Aadria ja Joonia mere vahelisele nn saapa kanna ja kontsa alale. Kliima on soe ja see võimaldab valmistada kõrge alkohoolsusega toredaid veine, millel on intensiivne rubiinne värvus. Aroomis on tunda vaarikat, must kirssi, põldmarja, mustikat ja musta ploomi. Veini kõrget alkoholi sisaldust aroomis ega maitses tihti tunda ei olegi – see jääb marjasuse-moosisuse varju. Kõrgema hinnaga Primitivo veinid on veidi mõrkjamad, odavad - lihtsamad ja kergesti manustatavad.