Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Peel kehmeks … hõkk!
... ehk 17 erineva Premium viina pimemaitsmine.

Vodka ehk meie jaoks viin on maailmas väga populaarne kange alkohoolne jook, mida tarbitakse paljudes iikides, ja eriti viinavöötmes, puhtana.
Viina kasutatakse ka kokteilide tegemiseks. Sõna viin on alguse saanud venekeelsest sõnast вода ehk vesi. Mujal maailmas seostatakse piiritust ja viina samuti veega – aqua vitae (eluvesi).
Viina ajalugu on hämar. Arvatakse, et kange alkoholi valmistamine sai alguse Aleksandria alkeemikutelt, irlastelt või Bagdadist, kuid nii venelased kui ka poolakad peavad viina loojateks just ennast. Mõnujook ja mõjujook Viina või piiritust ei kasutatud algselt mõnujoogina, vaid meditsiinis tarviliku ravimina, näiteks imerohuna haiguste vastu.
Seda manustasid nii noored kui ka vanad. Viina määriti peale ja joodi sisse. Aastasadu kasutati tulijooki arstimina, kuid manitseti sellega liialdamise eest.
Esimene märge joovastava joogi kohta Venemaa kirjapildis asub 986. aasta Nestori kroonikas, kus suurvürst Vladimir lükkab tagasi islamiusu, sest too keelab alkoholi tarvitamise: „Vene jook – see on rõõm, me ei suuda ilma selleta”. Moskvas elanud Rootsi diplomaadid kirjutasid 1505. aastal, et venelased on leiutanud tulivee, mida juuakse igal sammul ja ohtralt. Kolmkümmend aastat hiljem viinatootmine monopoliseeriti ja viinast sai võimu instrument.
Aastal 1533 avati esimene tsaari kabak ehk Vene trahter. Kabakist sai jooke kaasa osta ja kohapeal tarbida. See oli koht, kus söödi vähe, aga joodi ohtralt, kus kakeldi, mängiti täringut ning veedeti muidu sotsiaalselt aega.
Aastast 1556, kui Moskva tsaaririiki valitses Ivan IV ehk Ivan Julm (1533–1584), sai viinajoomine uue hoo. Riigikassa täitmiseks loodi viinaköökide ja kõrtside kett kõikides riigi osades. Kõrtsid renditi välja, mis andis väga suurt tulu. Samuti rikastusid kiirelt kõrtside rendilevõtjad.
1716. aastal andis tsaar Peeter I viina valmistamise ainuõiguse aristokraatidele ja kaupmeestele.
Peeter I armastas pummeldada ja talle meeldis, et alkoholimaksudest täitus riigikassa. Viin oli see, mis aitas sissetungijate vastu sõdida ja piire laiendada.
Bojaaride jook tänapäeval
Vanasti valmistati lihtrahvale lihtsat ja lahjat viina, mis polnud just eriti kvaliteetne. Ülikutele aga tehti paar korda destilleeritud peenviina, mis sai nimeks bojaarivodka. Tänapäeval nimetatakse seda premium- ehk kvaliteetviinaks, mis on tunduvalt uhkemas pudelis ja karbis.
Viinast
Parim viin on värvusetu, lõhnatu ja maitsetu. Viina valmistatakse tänapäeval valdavalt teraviljast, nagu nisust, rukkist, odrast, maisist, riisist, kuid samuti kartulist, suhkrupeedist jm taimedest, mis sisaldavad tärklist. Toore kääritatakse ja seejärel destilleeritakse korduvalt, et saavutada puhtam piiritus. Viina kvaliteet sõltub toormest, kääritamisest, destillatsioonist, filtreerimisest ja lahjendamisel kasutatavast veest ning vahel lisanditest.
Kokkuvõtteks
Alkohol on jook tarkadele, kes suudavad ära aduda, millal „pea” on piisavalt „hea”, et mitte üle doseerida.
Viina liigsest pruukimisest pea paremaks ei lähe – vaid mõte hämaraks ja „peel kehmeks”.

Testisime viinasid

Eesti viinasid on proovinud paljud ja nende maitse on meile tuttav.
Seekordsele pimetestimisele valiti 17 kvaliteetviina, millest ainult üks oli eestimaine. Mõni tulivesi oli hindajatele nime või välimuse poolest tuttav, enamikust poldud aga varem midagi kuuldud. Selleks et kaubanduses pakutavast valikust paremini aru saada, otsustasime viinad mitmete joogiinimestega järele proovida. Kui tavaliselt juuakse viina külmalt, siis degusteeritakse seda temperatuuril 10 ºC, et ükski maitse- ega lõhnaomadus kaotsi ei läheks.
Pimemaitsmisel osalesid Imre Uussaar, Toivo Voit, August Alop, Kristjan Markii, Tanel Eigi, Igor Sööt, Arne Pajula, Markus Teeäär, Kristina Tiitus, Marika Põldma ja Aare Karolin. Jooke hinnati ühest viieni poolepunktise sammuga. Pimemaitsmine toimus seekord restoranis Dominic, mille peakokk Allar Oeselg pakkus viina juurde sobilikke suupisteid.

 

Testijate lemmikud:
1. Helsinki Ice Palace (valmistatud Ukrainas) - alumine rivi paremalt kolmas
Aroom: kerge viinavihje, hästi puhas ja kutsuv.
Maitse: vürtsikas, mahlakas, kerge õlisus, terav Piri-pirine lõpp.
Vahva ja äge iseloom.
2. Sobieski Vodka Superior (valmistatud Leedus, 5 korda destilleeritud) - alumine rivi paremalt teine
Aroom: eeter ja ürdivihje.
Maitse: kerge, õunane algus, terav tulisus, mineraalne; pikk, mahlakas, veidi magus lõpp.
Tujukas ja flirtiv.
3. Ultimat (valmistatud Poolas, viljast ja kartulist) - üleval reas vasakult kolmas
Aroom: õrn eeter, mahlakas, ürdine, väga elegantne.
Maitse: mahlakas, hõrk, veidi soolane lõpp, teeb huuled paksuks.
Naiselik, veetlev, koketeeriv. Naisdegusteerijate üks lemmik. 


Ülejäänud viinad ei ole paremusjärjestuses. Pildil vasakult paremale.
Absolut Vodka (valmistatud Rootsis)
Aroom: vürtsikas, põnev, puskariõline.
Maitse: õline, veidi mesine, pehme algus, vargsi hiiliv, murdja, kasvav tulisus.
Karune, jõuline viiking.
Hutorok Tšista (valmistatud Ukrainas)
Aroom: õrn, hõrk, puuviljane.
Maitse: hea, kerge ja mõnus hõrk naisteviin, mis ei ründa, aga kasvab aeglaselt surisevaks tulisuseks.
Vaga vesi, sügav põhi.

 

Mernaya Na Moloke (valmistatud Ukrainas)
Aroom: mahlakas vihje, veidi leivakoorikune, korraliku viina puhta meeldiva lõhnaga.
Maitse: mahlakas, piprane, kergelt õline, lõpus hea tulisus mahlasusega.
Särtsakas, iseloomuga, kuid vahel tujukas.
Russkii Standart Vodka (valmistatud Venemaal)
Aroom: õline, õrn, magus, kuivatatud puuviljad, kerge eeter.
Maitse: ilus ja karge, magus, õline tulisus.
Pikale veniv näitemäng.
Russkii Standart Gold Vodka (valmistatud Venemaal)
Aroom: vürtsikas viinasus.
Maitse: magus, mahlane, vürtsine, lõpp piprane.
Tagasihoidlikkusega ei hiilga.
Stolichnaya Elit Vodka (valmistatud Venemaal ja pudeldatud Lätis)
Aroom: vaevu aimatav mahlane vihje.
Maitse: tsitrusene, veidi puuviljane, hõrk, õhuline, pikalt ja õrnalt surisev, värske lõpp.
Ilus ja naiselik. Ühe naisdegusteerija lemmik.
Kase Vodka (valmistatud Eestis, naturaalse kasemahlaga)
Aroom: pehme, mahe ja magus.
Maitse: soolane, selge, kirgas, mahlakalt õline, magusaks kasvav lõpp.
Eristuv, kuid kas igale maitsele?

Kremlevski Standart Vodka (valmistatud Venemaal)
Aroom: kerge teravili, viinane.
Maitse: magus, mahlane, üllatavalt pehme, meenutab kokteili, lõpus kerge vürts.
Soovib üllatada!

 

Kremlja Vodka (valmistatud Venemaal)
Aroom: veidi lõhna vürtsise vihjega.
Maitse: magus, õline, kergelt õlist ja mündisust.
Stiilne ja naiselik.
Wodka Gorbatshow (valmistatud Saksamaal)
Aroom: veidi eetrisust, magusa taustaga.
Maitse: veidi magus, ilusa tasakaaluga, ei põleta – õrnuke.
Lihtne beibelik tüdruk. Naisdegusteerijate üks lemmik.
Pjat Ozer Vodka (Five Lakes, valmistatud Venemaal)
Aroom: vürtsikas viinasus, ürdid.
Maitse: mahlane, õline, tuimestav hapukas mandariin, kerge särts, mis kestab pikalt.
Tagasihoidlik, kuid ilmetu.
Absolutnaja Monarhia (valmistatud Venemaal)
Aroom: hõrk viinasus, puhas.
Maitse: elav, särtsakas, piprane, kaneeline; koriandrit, heas tasakaalus, veidi liiga magus.
Omamoodi stiilne, kuid mitte igale maitsele.
Ukrainka Platinum (valmistatud Ukrainas)
Aroom: hästi puhas, pea olematu eeterlik lõhn, veidi magusat vihjet piirituse taustal.
Maitse: peaaegu maitsetu, magus ümarus, mis kasvab sööbivaks tulisuseks, lõpp tuimestav.
Ambitsioonikas ja iseloomuga.
Absolut 100 (vol 50%, valmistatud Rootsis)
Aroom: mahlane, hapupiimane, puskarine vihje.
Maitse: rikas, karvane, tuimestav.
Räme, tahumata, mehine. 


Teadmiseks - numbrid jookide ees ei näita jookide paremusjärjestust, vaid maitsmise järjekorda.

Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!