Joogikoolitused - toidukultuuri toetaja

Kuidas leida joogiletilt meelepärane viski?
viskide pimemaitsmisest ja selle tulemused

Viskide pimemaitsmisel olid proovitavad

Viski on pika ajalooga jook. Viskikultuur Eestis on aga alles lapsekingades. Joodi ju nõukogude ajal rohkem viina ja brändit. Kaubanduskeskuste joogilettidelt vaatavad vastu paljudele tundmatud pudelid.
Märtsilõpu lörtsisel õhtul korraldasime viskide pime­maitsmise, et selgitada hinnaskaalas ligi kuussada krooni maksvate jookide hulgast lemmikud. Viskide maitsmine toimus selleks kõige sobilikumas kohas ehk Šoti klubi sinises saalis. Samas klubis peavad Eesti viskiklubid viskitundmise iga-aastaseid võistluseid.

Pimemaitsmisel osalejatel oli ees kolmteist nummerdatud klaasi, viskid olid pakitud paberkottidesse, kus valmistajamaa ega nimi polnud kuidagi tuvastatav.

Mis jook on viski?
Viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides).
Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu­katla kujust. Kõrged ja sihvakad katlad (kolonnid) võimaldavad toota kergemat piiritust ning madalad, ümarad ja väiksemad katlad (potid) rikkalikku täidlasemat piiritust. Viskipiiritus villitakse vaatidesse lahjendamata. Joogi värvus, aroom ja maitse sõltub edaspidi vaadis küpsemise ajast. Pärast pudelisse villimist viski enam edasi ei arene.

Põhilised viskide jagunemise tüübid:
- linnaseviski Malt Whisky
- tõrrelinnaseviski Vatted Malt või Pure Malt, mis sisaldab linnaseviskisid vähemalt kahest viskivabrikust
- valiklinnaseviski ehk ühelinnaseviski Single Malt, mis on ühe kindla viskitehase toodang, kuid erinevatest pruulimislaaridest kokku segatud, et tagada oodatud toode
- valikvaadi linnaseviski Single-Cask Malt, mis on ühe destillatsiooni tulemus
- teraviljaviski Grain Whisky valmistatakse idandamata odrast, nisust või maisist ja on odavam kui seguviski
- seguviski Blended Whisky
Viskit valmistatakse paljudes maades, kuid kõige tuntumad viskitootjad on Iirimaa, Šotimaa ja Ameerika.
Iiri viski ehk Irish valmistatakse valdavalt odralinnastest, kuid kasutatakse kaera, nisu, rukist. Uisce Beatha ehk vanaiiri keeles „eluvesi” on destilleeritud vähemalt kolm korda, küpseb tammevaadis vähemalt kolm aastat. Iiri viskid on harva suitsused. Aroomilt parfüümsed, liköörsed ja maarohused. Erinevus Šoti viskidega seisneb selles, et aroomis ja maitses puudub turbasus ja suits. Teravilja kuivatades ei puutu vili suitsuga kokku.
Šoti viski ehk Scotch on valmistatud odralinnastest, destilleeritud kaks korda, küpsemise aeg vähemalt kolm aastat. Šoti viskide puhul kasutatakse küpsemiseks pruugitud ja röstitud burbooni-, rummi- ja šerrivaate. Šoti viskid on tavaliselt aroomilt ja maitselt turbasuitsused, sest teravilja kuivatades puutub vili otseselt suitsuga kokku.
Ameerika viski on Bourbon (burboon), Rye, Corn ja Straight. Valmistamisel on erinevused Euroopa viskidega suured. Teraviljaks Bourbon-viskis on vähemalt 51 protsenti maisi ja 49 protsenti teisi teravilju. Rye viski sisaldab vähemalt 51 protsenti rukist või nisu. Corni viskis on vähemalt 80 protsenti maisi.
Viski peab olema tammevaadis küpsenud vähemalt kaks aastat või rohkem. Seaduse järgi võib kasutada ka uusi röstitud tammevaate. Viski valmimise järel müüakse vanad burboonivaadid Iirimaale ja Šotimaale, kust need lähevad uuele ringile, lisades nende maa viskidele nii aroomi kui ka maitset. Värvuselt on Ameerika viskid tumekuldsed. Aroomis ja maitses on rohkelt teravaid ja lõikavaid, valdavalt maisile iseäralikke noote.

 

1. Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey
Välimus: väga puhas, kuldne.
Aroom: tõrvane köis, mereadru, nahk, vana garaaži lõhnad, tavott, veidi soolakas – väga huvitava aroomiga.
Maitse: hea, klassikaline, mahe, pehme, šerrine mahlakus, suitsune pikk lõpp.
Huvitav elamus, tarbida vastutustundega.
2. Glenfiddich 12 Single Malt Scotch Whisky
Välimus: särav, kuldne helk, oksüdeerunud vaske meenutav.
Aroom: heas tasakaalus, kõrvuti karamellised ja suitsused noodid, šerrilik, toffee, mahlakas, tulised vürtsid.
Maitse: hea harmoonia, tammevaadine, mesine, tulitav, lõpus üha kasvav.
Põltsamaa viskiklubi esindaja Henri Pook lemmik
3. Highland Park 12 Single Malt Scotch Whisky
Välimus: meeldivalt roheka varjundiga kollane.
Aroom: tugevapoolne, suitsune, tubakane, turbane, mere soolasus.
Maitse: turbasuitsune, üllatavalt pehme, võimas, mahlakas, veidi seebine, järelmaitse pikk, soe ja soolane.


Ülejäänud viskid ei ole paremusjärjestuses, pildil vasakult paremale.

Strathisla 12 Pure Highland Malt Scotch Whisky
Välimus: kuldpruun, punaka tooniga.
Aroom: ilus kerge suits, nahk, mesi, lakitud mööbel, pähklid, lilled.
Maitse: mahlane ümar algus, teravad ürdid, kurku põletava suitsuse järelmaitsega.
Jack Daniel’s Tennessee Sour Mash Wiskey
Välimus: punaka varjundiga helepruun.
Aroom: apteek, maisialkohol koos vähese rukkiga, mahlakas, köömned, vanill, hapukas.
Maitse: tuline, mahlakas, apteegitill, vürtsine, kõike, mida seisnud „ameeriklasest” võiks tahta.
Särtsakas Tennessee.
Bunnahabhain 12 Islay Single Malt Scotch Whisky
Välimus: tume, isegi pruunikas.
Aroom: köömned, sügisene mets, veidi hapukas, karamell, aprikoos, magusad järelnoodid.
Maitse: mandlipähkline, soe, magus, vahtrasiirupine, kanarbikumesi.

 

Grant’s Ale Cask Blended Scotch Whisky
Välimus: tumekuldne, kirgas.
Aroom: meresoolalõhnaline, mööblivahane, lutikas, mesine kanarbik, sigarisuits, karamell, šokolaad.
Maitse: tasakaalus korralik viski, soolakas, ümar, piprane ja põletav, pikk järelmaitse.
Jameson 12 Special Reserve Irish Whiskey
Välimus: kena kuldne, kirgas.
Aroom: vaigune, tammine, burboonine, pähkline, iirisekomm, veinine.
Maitse: rikas, magus, mandlikoorene, veidi martsipani, pehme, ilus lõpp.
Grant’s 12 Bourbon Casks Finish Scotch Whisky
Välimus: lihtne.
Aroom: tammine, pähkline, röstleib, karamell, õrn küünelakieemaldaja, veidi tõrvane.
Maitse: ümar, veidi toores, toffee, vanill, magus vürts, aga ei põleta.
The Irishman Single Malt Irish Whiskey
Välimus: kena, kirgas ja tume.
Aroom: kenad kukekommised noodid, troopilised lilled, mahlane, kirsine, õrnalt magus vanill.
Maitse: mahlakas, magus, õrn, soe ja värske.
Mõnus viski, mida õhtul kamina ees nautida.
Evan Williams Single Barrel 1997 Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Välimus: tume, tugev.
Aroom: kreemine, magus mesine, kergelt mõrkjas, maisine, atsetoonine, Ameerika tamm, soojad vürtsid.
Maitse: tugev, jõuline, maisi, rukist, tuline, põnev ja paks, järelmaitse veidi kirbe.
Ballantine’s 12 Blended Scotch Whisky
Välimus: hele, kuldne.
Aroom: pähkline, veidi šerrine, toffee, rohune, kivine.
Maitse: pikk tulisus, magus, mahlakas, pikk ürdine järelmaitse.
Tahe ja hästi kontrollitud kooslus.
Tullamore Dew 12 Finest Old Irish Whiskey
Välimus: hele, kirgas, kuldne.
Aroom: algul kinnine, värske õunane, lilleline, aja jooksul avanes ja muutus väga nauditavaks.
Maitse: kerge, magus, vürtsikas, lustlik soojus, huvitav, pikk ja kuiv järelmaitse.
Tunti ära, et see on Tullamore Dew.

Testijate lemmikud
„Meeste” lemmikud sama punktisummaga:
Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey
Glenfiddich 12 Single Malt Scotch Whisky

Tullamore Dew 12 Finest Old Irish Whiskey.

Meeste lemmikud koos asjaarmastajatega:
Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey

Highland Park 12 Single Malt Scotch Whisky

Glenfiddich 12 Single Malt Scotch Whisky.

„Naiste” lemmikud:
Glenfid­dich 12 Single Malt Scotch Whisky

Jameson 12 Special Reserve Irish Whiseky

Strathisla 12 Pure Highland Malt Scotch Whisky.

Naiste lemmikud koos asjaarmastajaga

Jameson 12 Spe­cial Reserve Irish Whiskey

Glenfiddich 12 Single Malt Scotch Whisky

Strathisla 12 Pure Highland Malt Scotch Whisky.

Maitsjateks olid:

Henri Pook, Arne Pajula, Aare Karolin, Tiit Tammiste, Rivo Põldoja, Andre Aaspere

Ilo Pilve, Merike Ellen, Kaire Hallismaa, Kairi Toom.

Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!