Press "Enter" to skip to content

Portugal – Setúbal

Portugali oli vahepeal mugavam reisida kui tänasel päeval, sest mõnda aega sai lennufirma TAP otselennuga Tallinnast Lissaboni. Hetkel peab valima teiste lendajate vahel, kuid nende lennuajad on eestimaalasele ehk isegi paremad. Need, kellele meeldivad suured linnad, piisab Portugali pealinnast Lissabonist, kus on arvukalt kultuuri ja ostlemise võimalusi. Minule meeldivad enam väikelinnad oma teistmoodi elutempo ja sundimatu kulgemisega. Inimesed on soojal maal sõbralikumad ja avatumad kui meil Põhja-Euroopas. Turism on Portugalis hoogsalt arenemas ning üha tihedamini on kuulda arvamusi, et tegemist on põneva ja kütkestava riigiga. Täna ollakse tihti probleemi ees, et turiste tuleks ja oleks rohkem, kuid majutuskohtadega on suvisel kõrghooajal kitsas. Paljud külastajad pagevad Lissabonist ca 50 km kaugusel asuvasse Setubali linna. 

Setúbal
Setúbali poolsaar asub Portugali pealinnast Lissabonist lõuna suunas Tejo ja Sado jõgede vahel. Sinna viib Lissabonist kaks silda. See piirkond on üks minu hiljutine leid mere läheduses. Kuigi oli oktoobri algus ja kohalikud mainisid, et sel aastal on enneolematult kuum – peaks jahedam olema, siis mulle meenus, et kaks aastat varem samal ajal Portugali pealinnas väideti täpselt sama. Hea oli sukelduda meie juba jahedast kliimast sooja. Isegi pilves ilmaga oli soojem kui meie nirus kliimas suvel. Valitseb subtroopiliste mõjudega vahemereline kliima oma kuuma ja kuiva suve ning pehme, kuid vihmase talvega. Merepinnast kõrgemal olevates viinamarjaistandustes ja mere läheduses on temperatuurid veidi madalamad.

Setúbal on ajalooliste hoonete ja monumentide poolest rikas piirkond Atlandi ookeani ääres. Veelgi enam, aroomide ja maitsete nautlejatele on Setubal oma rikkalike võimalustega üks suurepärane gastronoomilisi seikluseid pakkuv koht. Samuti tehakse siin veini, mis lisab ”i”-le täpi.

Seda romantilist linna ja selle ümbrust eraldavad Portugali pealinnast kaks silda. Juba väikese raha eest saab Setubalis osta lihtsat, aga samas suurepärast valget ja punast veini ning tihti on need veinid esindatud ka kohalikes söögikohtades. Pealinnas maksavad sarnased veinid märgatavalt rohkem. Lissabonist lõunas toodetakse head ja isegi rohkem taskukohast veini kui Portugali tuntud põhja-aladel. Kui satute oma veinirännakutel sinna, soovitan teha peatus mõnes Setúbali veinimajas.

veinitegu

Alam-veinipiirkonnad Palmela ja Moscatel de Setúbal. Poolsaare pinnas on liivane ja kohalikud muigavad, et nad on kogu aeg rannas. Pinnas on suurepärane Castelão ehk Periquita viinamarjasordi kasvatamiseks. Palmela punaveinid on täidlased ja tugevate tanniinidega, mis pikema aja jooksul pudelis laagerdudes pehmenevad. Serra da Arrábida väike mäeahelik on paekivi- ja savi-lubjane ja just nendel nõlvadel kasvab suurepärane kangendatud veini materjal ehk viinamarjad Moscatel de Setubal ja Moscatel Roxo. Mäeaheliku jalamil mere ääres on ilusad ja puhtad liivarannad. Hea võimalus jalutada linna parkides ja sadamates. Külastada tasuks linna lähedal mäe otsas asuvat kindlust Forte de Sao Filipe, mida kutsutakse ka Pousada Setúbal.

Setúbali kangendatud veini valmistatakse sarnaselt portveiniga ehk laagerdatakse tammevaatides. Vein võib olla nii vintage (ühe aastakäigu saagist) kui ka erinevate aastate segu. 5-6 aastat tammes annavad veinile aprikoosised aroomid. Mida kauem on vein vaatides, seda tumedamaks muutub värv ja esile tulevad rosinate, karamelli ja pähklised aroomid, mis väljenduvad ka maitses.
Tänapäevase Moscatel de Setúbal kangandatud veini loojaks peetakse José Maria da Fonseca`t, kes lõi omanimelise lauaveinitehase 1834. aastal. Nimetatud tehas on siiani üks suurimaid Moscatel de Setúbal veini tootjaid. Nende keldrites on peidus kangendatud veinid, mis pärinevad 19. sajandist.

Kohalikes kalarestoranides valmistatakse sealt lähedalt püütud värskeid mereande. Samas ei jää ka liha- ja juustusööjad hätta. Tasuks proovida bacalhau nimelist soolatud ja kuivatatud turska, mis pärineb Norrast, kuid on üks levinumaid Portugali kalatoite, mida serveeritakse värskete või küpsetatud tomatite ja ürtidega. Rohkelt sardiine, rannakarpe, krabisid, austreid ja ka minule tundmatuid mereelukaid. Loomulikult saab lihatoitu. Üheks parimaks peetakse Carnes do Convento nimelist söögikohta oma ülevate liharoogadega, kuid tasub ka mujal ringi vaadata. Parim moodus on küsida kohalikelt, kust saab parima hinna ja kvaliteediga õhtusöögi.

Lissaboni lennujaamast Setúbali vanalinna sõidab autoga sõltuvalt liiklusest 30-40 minutit. Porto linna on autoga üle kolme tunni, Portugali lõunarannikule veidi üle kahe tunni ja Hispaania pealinna Madriidi üle viie tunni.