Press "Enter" to skip to content

Prosecco Rive

Avaldatud Vine’s 9. jaanuar 2012

On saanud kombeks, et pidulikke sündmuseid tähistades pakutakse meeliülendavaid vahuveine. Nende vähene alkohol, värskus ja ergastavad mullid erutavad inimesi, muutes sõõmu veini naudinguks.

Itaalia vahuvein Prosecco on üks nendest “mullitajatest”, mis üha enam on kuulsust saavutanud. Populaarsus on mõistetav, sest Prosecco on kerge, meeleolukas, värske, kustutab janu, pole liiga kuiv ja on müügil mõistliku hinnaga. Selleks, et olla uuenduslikud ja garanteerida parimat kvaliteeti, õnnestus tootjatel saavutada sellele vahuveinile mõned aastad tagasi kõrgeim Itaalia kvaliteeditunnus, Prosecco Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Foto Meeli Küttim.

Mis on Prosecco? 
Prosecco on vahva vahuvein, mis pärineb Põhja Itaalia Treviso (Veneto) provintsist. Veel mõned aastad tagasi oli ka viinamarjasordil nimeks Prosecco, kuid soovist kaitsta suurepärase vahuveini nime ja kvaliteeti, otsustati anda sellele uus nimi Glera.

Nimevahetuse tingis asjaolu, et nii Itaalia teistes veinipiirkondades kui ka maailmas jälgiti selle vahuveini võidukäiku ning hakati tootma Prosecco viinamarjast vahuveini, kus etiketil ilutses õigustatult viinamarjasordi Prosecco nimi, mida uue nime andmise ja regulatsioonide karmistamisega sai vältida.

Prosecco valmistatakse valdavalt Martinotti-Charmat ehk lihtsalt Charmat meetodil, mida kutsutakse ka itaalia meetodiks – seda küll Martinotti järgi. Valmistamisel toimub esimene veinikääritamine roostevabast metallist tsisternides ja teine fermentatsioon suurtes survetankides ehk autoklaavides.
Protsessi käigus saavad spumante (vahuvein) või frizzante (ka pärlvein või poolvahuvein) oma eripärased maitseomadused ja loomulikult ka mullid.

Foto Meeli Küttim.

Tootjate hulgas on üksikuid erandeid, kes valmistavad selles piirkonnas vahuveine ka klassikalisel meetodil.

On saanud kombeks, et pidulikke sündmuseid tähistades pakutakse meeliülendavaid vahuveine. Nende vähene alkohol, värskus ja ergastavad mullid erutavad inimesi, muutes sõõmu veini naudinguks. Foto Meeli Küttim. “Rive”Pole uudiseks, et varem valmistati aastakäigu vahuveini Prosecco Millesimato, mida iga tootja tegi omanäoliselt. Lisaks sellele on uueks Prosecco vahuveini alaliigituseks kinnitatud “Rive”. Seda on keerukam valmistada seoses oluliselt rangemate eeskirjadega, kui teistel Conegliano ning Valdobbiadene vahuveinidel. Tootmises võib kasutada üksikult või kombineeritult maksimaalselt 15% teisi viinamarjasorte. Näiteks mõni tootja lisab 10% veidi tammes küpsenud Chardonnay veini. Igal Rive allpiirkonnal on eripärased pinnase ja klimaatilised tingimused, mida soovitakse vahuveinis toonitada ja esile tuua. Veinide tootmisel on alati väga olulised pinnas ja ümbritsev keskkond. Rive reeglid on järgmised:1) viinamarjad peavad olema pärit ühest kohast, mis peab olema märgitud etiketile (näiteks ”Rive di Colbertaldo”)2) viinamarjade tootmise kogus hektarilt peab olema väiksem kui 13 tonni hektarilt (teistel Prosecco Superiore aladel on see 13,5)3) viinamarjad peavad olema koristatud ainult käsitsi;4) aastakäik peab alati olema märgitud;5) võib toota vaid s pumante ‘t (st minimaalne rõhk pudelis 3 atm).
Degustatsioon
Selleks, et me saaksime uut liigitust proovida ja paremini mõista, saatis Prosecco konsortsium möödunud suvel Eestisse maitsemiseks ning võrdlemiseks valiku Rive Prosecco’sid, mille degusteerimise tulemused toome ka teieni. Nagu nimetustest näha, siis Rive järel on alapiirkonna nimetus.

1 Masottina Le – Rive di Ogliano – Extra Dry – 4,1667Värvus: keskmise intensiivsusega ilus mull, roheka helgigaAroom: ilus kerge virsikune, kreemjasMaitse: ilusa struktuuriga, jõuline, tüüpilise Prosecco iseloomuga
2 Vinzenzo Toffoli Semplicemento – Rive di Refrontolo – Dry – 4,1667Värvus: suur laisk mull, kollakas helkAroom: puuviljasus ürtidegaMaitse: särtsakas, puuviljane, äge hape, ergas ja veidi pärmine, liiga magu
3 Astoria Casa Vittorino – Rive di Refrontolo – Brut – 4,0833Värvus: suur vähene mull,Aroom: kuiv, troopilised viljad, leiva röstineMaitse: kreemjas, lopsakas, kuiv hape hea mõrkja nüantsiga
4 Vinzenzo Toffoli – Rive di Refrontolo – Brut – 4,0000Värvus: keskmine intensiivne suur mull, helekollane, rohekas helkAroom: puuviljane, küps õun, virsikuneMaitse: virsikune, mahlakas ilusa iseloomuga
5 Mionetto MO – Rive di Pietro di Barbozza – Brut – 3,9167Värvuus: suur vähene mull, hele kollaneAroom: mündine, värske, mahlakas, kergelt röstineMaitse: mündine värskus, karge ja kerge, elegantne mahlakus, järelmaitse püsiv
6 Coldi Manza Aerkage – Rive di Ogliano – Extra Dry – 3,7500Värvus: keskmine mull, heleAroom: kerge puuviljane magusus, kinnineMaitse: magus mahlane, stiilne, hea hape
7 Vinzenzo Toffoli – Rive di Refrontolo – Extra Dry – 3,7500Värvus: keskmine ilus mull, heleAroom: kerge ja lillelineMaitse: kerge, värske, veidi mõrkjas, järelmaitses ilus hape
8 Merotto Prima Vera Di Barbara – Rive di Col San Martino – Dry – 3,6667Värvus: intensiivne keskmine mull, heleAroom: magusalt puuviljane, veidi meekärjeneMaitse: värske, rikas, mahlakas, kreemikas
9 Adriano Adami Vigneto Giardino – Rive di Colbertaldo – Dry – 3,6667Värvus: keskmine mull, intensiivneAroom: virsik ja veidi liköörne Maitse: värske, hõrk, veidi pähkine, virsikune lõpp
10 Merotto Cocomolina – Rive di Col San Martino – Dry – 3,6667Värvus: suur vähene mull, heleAroom: magusad küpsed puuviljadMaitse: magus puuviljasus, mahlakas ja lõpus veidi kirbe, mõrkjas
11 Frozza – Rive di Colbertaldo – Brut – 3,5833Värvus: mull intensiivne, keskmise suurusegaAroom: Aprikoosine, veidi parfüümsustMaitse: särtsakas, värske, mahlakas, pikk järelmaitse
12 Merotto Cuvée del Fondtore Graziano – Rive di Col San Martino – Brut – 3,5833Värvus: väike mull keskmise intensiivsusega, heleAroom: vähene virsiku ja aprikoosine magususMaitse: tsitruseline, mahlakas, värske
13 Zardetto Tre Venti – Rive di Ogliano – Brut – 3,1667Värvus: väga peen ilus mull, väga heleAroom: puuviljane, õunane ja veidi köögiviljaneMaitse: hea mahlakus, ilus hape, värskus, hõrk, järelmaitses veidi kirbe nüants
14 La Farra – Rive di Farra di Soligo – Extra Dry – 3,0833Värvus: ilus elegantne mull, heleAroom: tagasihoidlik tsitruseline vihje, mõrkjas lõppMaitse: veidi ülepakutud, pehme, hapukas
15 Frassinelli – Rive di Manzana – Extra Dry – 3,0000Värvus: intensiivne keskmine mull, heleAroom: aprikoosikivi, kollased puuviljadMaitse: kuivatatud puuvili, kuiv, veidi ülepakutud
16 Maschino dei Cavalieri – Rive di Colbertaldo – Brut – 2,6667Värvus: suur mull, heleAroom: pärmine, lopsakas puuviljane, pärnaõiene, veidi leivane, karamelline oksüdatsioonMaitse: hape tugev, maitses segavaid komponente

Mission News Theme by Compete Themes.