Press "Enter" to skip to content

Vead, mille vastu eksitakse vahuveini avades

Avaldatud OMA MAITSE – 3. juuni 2020
Kuigi vahuveini avamine suure kära ja paugu saatel on mõnel puhul tavaks – ja eks lustimise osa peab ka elus alles jääma –, siis viisakas on avada vahuvein vaikselt.

  1. Vahuvein serveerides soe. Vahuveini temperatuuri võiks klaasi valades olla alla 10 kraadi, soovituslikult 5–8 kraadi, sest pokaalid või klaasid, kuhu jooki serveeritakse, tõstavad vahuveini temperatuuri kaks-kolm kraadi. Vahuveini sügavkülmas jahutamisel võib juhtuda, et vein ununeb ja pudel puruneb külmas. Parim moodus vahuveini jahutamiseks on jää ja veega täidetud küüler. Ainult jääs pudeli jahutamisel on kontakt väiksem ja jahtumine aeglasem.
  2. Raputatakse veinipudelit. Raputamine ei muuda vahuveini survet suuremaks ja vahuveini pauguga avamise heli on tavaliselt ebameeldivalt ehmatav. Pärast loksutamisšokki ei maitse see hästi ja jook voolab vahuna lihtsalt maha.
  3. Jäädakse otsima korgi avamise riba pudeli ülaosa katval fooliumil. Vahel on fooliumil avamise otstarbeks kergesti leitav plastriba, kuid mitte alati. Hea on hoida käeulatuses veiniavajat, mille noaga saab hõlpsalt fooliumi eemaldada.
  4. Jäetakse pudeli avamine pooleli ja järelvalveta. Eemaldatakse surve all oleva korgi traadid (pr-k muselet, ingl k cage, ‘puur’), kuid minnakse kööki ununenud rätikut tooma, kusjuures “aeg- pomm” võib iga hetk lahti lennata. Kui oled eemaldanud pudelilt traadid, siis vii avamine kindlasti lõpuni.
    Vahuveini avamisel on käed tihti veidi niisked ning korgil olevad traadid toimivad pärast keerdude lahtikeeramist nagu mutrivõti ja võimaldavad hõlpsamini pudelit avada, aidates muidu veidi libedat korki kinni hoida.
  5. Avamisel hoitakse pudelit püsti, mitte 45-kraadise nurga all. Vahuveini pudelit nurga all avades ei voola veini nii palju välja ja väheneb märkimisväärselt CO2-gaasi kadu.
  6. Avamisel ei hoita pöialt korgil. Turvalisuse huvides takistab pöial korki pudelist välja hüppamast ja nii omate avamisel kontrolli korgi üle. Hea, kui kasutate avamisel abivahendina rätikut, kuna sellega on hõlpsam korki hoida.
  7. Keeratakse korki, mitte pudelit. See võib esialgu tunduda veider mõte, aga pudelit põhjast keerates on avamine hõlpsam.
  8. Pudel avatakse ja serveeritakse liiga vara. On pettumus, kui pidulikul vastuvõtul klaasides sillerdav vahuvein on juba ilma ergutavate mullideta, soe ja liisunud.
  9. Soovitakse avada vahuveini mõõgaga / klaasiga (ehk sabreermine), kuid ei teata, kuidas see tegelikult käib. Vahuveinis on kordades suurem rõhk kui teie auto rehvides. Valestiavamisel võib pudel teil näo juures plahvatada, lendavad teravad killud, pudel võib käes puruneda liigse jõu rakendamisel ja lisaks on pudeli kaelaosa pärast avamist üliteravate servadega. Seetõttu peab ka siis, kui sabraaž on läbi, hiljem jäänõust sellist pudelit välja võttes või lauda koristades olema ülimalt ettevaatlik.
Avamine mõõgaga
Avamine klaasiga

Vahel tõesti ei taha kork pudelilt maha tulla. Korgi laiem osa murdub ära või avamiseks lõigatakse see maha. Mõlemal juhul aitab korgitser, et vastupunnivat korki eemaldada, kuid ka siis tuleb olla ettevaatlik.